Primăvara este mult mai frumoasă împreună cu colegii! ss slid mai jkl g ghdf dsf

Vizita de studiu in orasul Graz, Austria

Săptămâna 27-01 decembrie 2017, a fost plină de evenimente frumoase în orașul Graz, Austria. Este un program al Consiliului Europei destinat profesorilor de limbă engleză de pe ambele maluri ale râului Nistru. Temele abordate au fost: Predarea gramaticii prin activități comunicative, Predarea într-un mediu multicultural, Tehnici de predare a activităților de comunicare și jocul didactic, Ce este democrația în clasă.La fel am avut si prezentări ale activităților realizate în cadrul proiectelor.Zile pline de informații si schimb de experiență. Am avut și fericita ocazie de a vizita o școală în Austria. La ei sistemul educațional acceptă ca elevii ce nu reușesc bine să asimileze obiectele de studiu în clasele primare, să meargă la o școală pentru elevi cu capacități joase, ei le spun ( School For Low Achievement Students), după clasele primare se face diviziunea. Cei ce au succese merg la o școală medie ( Medium Achievement School). Am mers la o scoală medie dar bilingvă GIBS- Graz International Bilingual School. Aici elevii studiază toate obiectele în engleză. Am asistat la două lecții: istorie și limbă engleză.Pot spune că predarea obiectelor nu se deosebește cu mult de ceea ce facem noi în clasă, adică aceleași tehnici de predare a unei lecții, doar că mult mai mult timp se acordă momentului de realizare a sensului, elevul vorbeste cel mai mult, se pune mult mai mult accent pe creativitate, precum și reflecție, cred că e mare necesitate de a prelua aceastea la orele din școlile noastre. Elevii sunt responsabili, în cadrul orelor se implică activ, respectă timpul, conștientizează că studiile sunt prioritare. Părinții la fel se implică în viața școlii, vin la școală să dea explicații dacă se întâmplă ca elevii să întârzie ori să ia două note negative la rând. La adunare parintească pe clase, părinții vin seara, la ora stabilită de către profesori. Se discută în privat, părintele și pedagogii ori pedagogul.Adunări pe școală se organizează de două ori pe an, unde parinții discută variate teme stringente.
Activitățile din aceste zile nu aveau să fie pline de farmec fara frumoșii mei colegi-pedagogi, profesori de limbă engleză din variate instituții a Republicii Moldova, cu care am reușit să devenim prieteni buni: Kristina Cernei DaltaTatiana PopaNatalia RataNellie StanOlesea JechiuAndriuta VioletaGvidiani Alin.
Sunt recunoscătoare Consiliului Europei pentru această oportunitate , precum și profesorilor- David Newby, Merce Bernaus and Irena Maskova.