Primăvara este mult mai frumoasă împreună cu colegii! ss slid mai jkl g ghdf dsf

Eficiența Energetică

În perioada de la 13.05 – 21.05.2019 în incinta liceului ” A. Mateevici” s-a desfășurat săptămâna ”Eficiența Energetică” la care au participat elevii de la clasele a VI-a  – XII-a. În zilele de luni  și marți elevii au fost informați  de profesoarele de fizică Olari A. și Russu V. despre eficiența energetică,  ziua mondială a Eficienței energetice, marcată la data de 5 martie, începând cu anul 1998 cu scopul de a conștientiza  necesitatea utilizării durabile și raționale a energiei, pentru a atenua consecințele schimbărilor climaterice.

În zilele de miercuri și joi a fost organizat concursul gazetelor de perete sau postere, referate și desene cu tematica ”Sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie”.

Vineri- sâmbătă elevii treptei liceale  au venit în fața elevilor de  gimnaziu cu metode practice de economisire a energiei  ”Economisiți! – Șțiți voi oare cum?….”

La data de 22 mai 2019 , a fost organizată  o activitate de generalizare  Masă rotundă  cu genericul ” Eficiența energetică – mai bun cu mai puțin”, organizată de profesoarele de fizică cu elevii treptei de gimnaziu și liceu.

 În cadrul acestui eveniment au fost  puse în discuție unele teme importante legate de eficiența energetică. Eficiența energetică  este utilizarea eficientă a resurselor energetice, consumate pentru menținerea condițiilor necesare a spațiului vital și nivelului înalt de confort în conformitate cu dezvoltarea actuală a tehnologiei și tehnicii.

Elevii prezenți la această masă rotundă au vorbit despre faptul că energia electrică este utilizată de către om după transformarea energiei din apă, vânt, foc și pământ. Eficienţa energetică este un termen foarte larg care se referă la multele modalităţi prin care putem obţine acelaşi beneficiu (lumină, încălzire, mişcare, etc.) folosind mai puţină energie. Domeniul acoperă automobilele eficiente, becurile economice, practicile industriale îmbunătăţite, izolarea mai bună a caselor şi o gamă de alte tehnologii. Pentru că economisirea energiei înseamnă şi economisirea banilor, eficienţa energetiă este foarte profitabilă.  Elevii participanți au prezentat comunicări, referate, gazete de perete, filmulețe video și au realizat prezentări Power Point, referitor  la metode de reducere a consumului energetic.

În acest scop elevii  au  propus:

  • Înlocuirea utilizării telefoanelor mobile și a  altor gadjeturi prin plimbări în aer liber   ;
  • Amenajarea unui foișor în parcul de odihnă pentru petrecerea timpului liber,  lectură  și alte activități de divertisment;
  • Organizarea unui cinematograf în aer liber.
  • Organizarea unui flash –mob prin care să informăm  cetățenii orașului natal cu privire la modalitățile de reducere a consumului de energie și a facturilor, fără a le fi afectat confortul personal.
  • Organizarea evenimentelor, campanii de sensibilizare a populației, recomandări practice care vizează o utilizare durabilă și rațională a energiei.

 

Concluzie: Reducerea consumului de resurse energetice reduce dependența de importul acestora, ceea ce asigură o creștere a gradului de securitate energetică a statului – o preocupare primordială a Republicii Moldova. Eficiența energetică are  un impact pozitiv și asupra mediului, reducând din volumul emisiilor de gaze nocive, poluanți, care într-un final sunt recunoscuți drept elemente ce provoacă efectul de seră. Îmbunătățirea eficienței energetice poate contribui atât la ocrotirea mediului ambiant, cât și la asigurarea securității energetice.